Vízum do USA: cena, podmínky, jak žádat

Žádosti o vízum do USA se nevyhne každý, kdo chce ve státech pobývat delší dobu anebo tam pracovat. Pokud však nejste členy teroristické organizace nebo neobchodujete s bílým masem, tak máte vlastně vyhráno – získání nepřistěhovaleckého víza do USA je podmíněno splněním běžných formalit.

 Razítka

Kdo má vízovou povinnost do USA?

Mnoho lidí trpí představou, že cesta do Ameriky – rovná se- musím si zařídit vízum. Není tomu tak v případě, kdy se vám podaří splnit podmínky bezvízového styku ESTA:

  • Jste vlastníkem biometrického pasu
  • Do USA jedete cestovat, na služební cestu anebo jen přestupujete na letišti
  • Ve státech se nezdržíte déle než 90 dní

Při nesplnění jedné z podmínek ESTA je nutno žádat o jedno z typů víz do USA, podle účelu cesty.

Cena víza do USA

Prvně je uveden účel pobytu a v závorce příslušný kód víza. Cena víza je nevratný poplatek americké ambasádě. Prohlédněte si kompletní přehled nepřistěhovaleckých typů víz do USA.

Turistika (B-2), studium (M a F),work and travel (J-1), palubní posádka (D), novináři (I) 160 USD
H, L, O, P, Q a R 190 USD
Nepřistěhovalecké vízum do USA pro investory (E) 205 USD
Nepřistěhovalecké vízum do USA pro snoubenky a snoubence (K) 265 USD

Jak získat vízum do USA

  1. Rozhodněte se, o jaký typ víza budete žádat
  2. Vyplňte formulář žádosti o vízum DS-160
  3. Zaplaťte poplatek za vízum do USA
  4. Sjednejte si termín vízového pohovoru na ustraveldocs.com
  5. Dostavte se na americké velvyslanectví v Praze v den pohovoru se všemi potřebnými dokumenty

Dokumenty na USA ambasádu v Praze

K úspěšnému složení vízového pohovoru a udělení víza nutně potřebujete:

  • Cestovní pas
  • Potvrzující stránku formuláře DS-160
  • Doklad o zaplacení poplatku za vízum (ze stránky ustraveldocs.com)
  • Osobní fotografii pasového formátu na bílém pozadí (45mm x 35mm)

Doporučené dokumenty:

  • Výpisy z bankovního účtu za 3 měsíce
  • Pracovní smlouvu podepsanou zaměstnavatelem z USA
  • Zvací dopis od soukromé osoby nebo business partnera
  • Student: Potvrzení o studiu a studijní index
  • Podnikatel: Výpis z OR/ŽL
  • Páry: Oddací list, rodný list při žádání o vízum pro dítě
  • Další doklady související s udělením víza

Fotografie pro vízum do USA: rozměry a parametry

Kromě výše uvedené 45×35 potřebujete ještě jeden exemplář velikosti 51mm x 51mm.Přesné instrukce naleznete tady a na této stránce americké ambasády. Jakmile budete hotovi s výrobou fotografie, můžete si ji prověřit online nástrojem na stejném webu.

Fotky na vízum

Vízový pohovor na americké ambasádě v Praze

Na pohovor na americké ambasádě se musíte objednat alespoň den předem na ustraveldocs.com. S blížící se letní sezonou počítejte se zvýšeným „provozem“ na ambasádě a návalem na rychle ubývající termíny – je proto dobré neotálet a schůzku si domluvit včas.

Adresa americké ambasády: Tržiště 15, Praha 1 – Malá Strana

Průběh vízového pohovoru

Na ambasádu se můžete vydat metrem (stanice Malostranská), tramvají č. 12, 20,22 (zastávka Malostranské náměstí) anebo pěšky. Z hlavního vlakového nádraží nebo autobusového nádraží Florenc si uděláte krásnou ¾ hodinovou procházku přes Prašnou bránu, staroměstský orloj a Karlův most. Příjemně naladěni pak dorazíte ke dveřím americké ambasády, kde vás nejprve ohlásí ostraha vysílačkou. Pak si vás pozvou dovnitř a provedou screening vás a vašich věcí. Poté můžete směle po schodech nahoru, kde dorazíte do čekárny. Nesedejte si, ale jděte se rovnou ohlásit k okénku v pravé části místnosti. Pak jste teprve zařazeni na čekací listinu. Nastražte své slechy a vyčkejte nepříliš zřetelnému vyřčení vašeho ctěného jména.

Terence Hill

3x na Work and Travel USA. Procestováno: západ a východ USA, Aljaška, Kanada.